Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Sob 8:00, 03 Cze 2006 Temat postu: Sesja RPG? |
|
|
Uwaga dla panów adminów - ta sesja jest organizowana w forum "rycerstwo" ze względu na swą nietypowość, tak więc proszę o wyrozumiałość
Czołem panie i panowie :]
Postanowiłem zrobić mały eksperyment-sesje RPG. Oto założenia:
-Nie ma MG(!). Każdy z nas jest jednocześnie graczem i mistrzem gry. Jest to i przyjemne ale i wymaga pewnego doświadczenia i odpowiedzialności. Sesja będzie przypominać książke którą pisać będziemy my wszyscy. Niemniej w razie rażących nadużyć przez gracza tej sytuacji, będę reagował
-Świat? Świat będzie tworzyć się w trakcie, każdy doda coś od siebie..
-Precz z powergamingiem. Jeśli ktoś nie wie co to takiego to opisze na przykladzie: (gracz atakuje swego wroga) Powergamingiem bedzie jesli napisze "zabijam go". Właściwsze będzie "strzelam do niego z luku/uderzam mieczem". Pamiętajcie że wasze postaci to nie bogowie. Musicie być samokrytyczni. Podobnie przy interakcji z innymi graczami, nie możecie odgrywac za nich, musicie zostawic pewne niedomowienie by inny gracz mógł zareagować na wasze działanie. Jak powiedziałem, tu nie ma mistrza gry.
-Jeśli wy "stworzycie" jakiegos NPCa, to za kazda interakcje z nim (czy to wasza czy innego gracza) jestescie wy odpowiedzialni. Np ja podczas przygody napotykam chlopa. Jesli moja postac do gry bedzie chciala z tym chlopem pogadac, to ja prowadze caly dialog. Jesli jednak z tym chlopem bedzie chciala pogadac postac np Józka to ja odpowiadam kwestiami chłopa i jestem odpowiedzialny za interakcje z Józkiem. Inny gracz może w ograniczonym stopniu kierować czyimś NPCem w kwestiach oczywistych.
-NIE MA MAGII!!! Tak tak, magia nie istnieje ;p Ani wasze postaci ani zadna inna nie może używać czarów. Tak samo nie ma żadnych magicznych cudownych przedmiotów.
-Na osłodę po poprzednim punkcie postanowiłem wprowadzić rasy grywalne (czyli że wasza postać może być jedną z nich): Ludzie(!), Elfy, Khazadzi (dla nieświadomych - krasnoludy).. Inne rasy po konsultacjach
-Wszelkie wątpliwosci rozwiązywać w tym temacie. Pamiętajcie, czasem nawet o glupote lepiej spytac, niz potem popsuc innym zabawe.
-NIE piszemy co postać myśli, nie opisujemy jej przeszłości. Jeśli Józek chce by Kazik wiedzial co on myśli to przecie musi mu powiedzieć o tym. Podobnie jak o swej przeszłości itp. rzeczach. Nie piszmy o czymś czego obserwator stojący obok a nie znający sytuacji nie może wiedzieć.
No to do dzieła, zapraszam do tematu "Sesja RPG!" ;]
Mój post już jest, więc macie jako taki przykład jak to ma wyglądać.
No i wasze postaci, prosze o wiadomosci prywatne z informacjami o nich. Temat i moja postac są tutaj.
|
|
|